Bourgogne – een wijnstreek apart
Een beschrijving van Bourgogne kunnen we niet beter beginnen dan met een citaat uit Opus Vino, het recente wijnreferentiewerk van Uitgeverij Lannoo: "De Bourgogne staat bekend als de plek waar ‘s werelds beste en duurste wijnen vandaan komen. (...) Voor nieuwkomers kan deze complexe en gefragmenteerde regio ondoordringbaar lijken en de wijnen opzettelijk teleurstellend. Bourgogne vergt concentratie en een bijna intellectuele betrokkenheid, maar de moeite betaalt zich terug."
Bourgogne is in verschillende opzichten de absolute tegenhanger van Bordeaux.
De rode wijn bevat maar 1 druif, de pinot noir, terwijl rode bordeaux meestal gemaakt is van 2 of meer druiven (voornamelijk merlot en cabernet sauvignon). De pinot noir is een blauwe druif die houdt van koelere streken. Pinot-noirwijn is lichter van kleur dan cabernet sauvignon en merlot, al zijn recentere jaargangen onder druk van de markt donkerder en voller aan het worden. Ook de smaak van pinot noir is anders. De wijn is subtieler en bevat - zeker als hij nog jong is - meer frisse zuren dan rode bordeaux. Aangezien in Bourgogne druiven niet vermengd worden zoals in Bordeaux (waardoor de ene druif de gebreken van de andere wat kan maskeren) heeft het klimaat nog meer invloed op de wijn. Het is dus van het grootste belang om de goede wijnjaren in Bourgogne te kennen. 2009 wordt algemeen beschouwd als een topjaar.
Ook de structuur van de Bourgognestreek is heel anders dan die van Bordeaux. Bourgognewijnen definiëren we op basis van hun plaats van herkomst, hun appellation, niet op basis van een château zoals in Bordeaux. Door het heel grote aantal regionale en gemeentelijke appellations met per appellation vaak talloze verschillende eigenaars - die daarenboven wijngaarden kunnen hebben in verschillende appellations - is de Bourgogne heel ingewikkeld om te begrijpen. Wist u bijvoorbeeld dat de befaamde Clos de Vougeot in handen is van niet minder dan 70 eigenaars? De kwaliteit, en dus ook de prijs, van een bourgognewijn hangt meer af van de eigenaar dan van de appellatie. Zo kunt u bijvoorbeeld vrij goedkope "Meursault" vinden, en ook hele dure. Denk niet dat u door de goedkopere versie te kiezen een batje doet: meestal zal de kwaliteit van de wijn navenant zijn.
U merkt het: de Bourgogne is een stuk moeilijker te begrijpen dan de Bordeaux, waar je alleen de reputatie van een bepaald château moet kennen om met vrij grote zekerheid te kunnen oordelen. Zoals altijd blijft ons devies: proef voor u koopt. De waarheid zit altijd en alleen maar in het glas.