Dé West-Vlaamse winetail: picon vin blanc
Kom je in het Heuvelland en de Westhoek, helemaal toevallig terecht in een oude bruine kroeg, dan vind je vast 'Picon' als specialiteit van het huis terug op het stoepbord en de kaart.
Hoewel het donkerbruine drankje een recept is van een Fransman in de jaren 1800 en was het bedoeld als medicijn tegen malaria, in Vlaanderen kent het mysterieuze Picon verhaal meer succes dan in Frankrijk.
De likeur heeft een bitterzoete smaak en kan je zuiver drinken als aperitief 'on the rocks' of kan je mixen met bier of wijn. Het spreekt voor zich dat onze voorkeur uitgaat naar de combinatie met witte wijn.
Menig familierecepten worden generatie op generatie in het grootste geheim doorgegeven. Maar uiteindelijk is het de uitgelezen winetail om helemaal te pimpen naar uw uitverkoren smaakpallet: fruitig en fris, voor de een liever een tikkeltje zoeter dan voor de ander. Wij serveren alvast onze tips:
- Kies voor de Picon Amer als basis (1/3)
- Vul aan met een kwaliteitsvolle droge witte wijn (2/3)
Onze suggestie: La Gardie Sauvignon Blanc - Pimp met 'een restant' naar keuze: Grand Marnier, Cointreau of een fruitjenever
- Liever fris: voeg nog wat citroensap toe
- Liever zoet: voeg nog wat grenadine toe
- Helemaal 'af' maak je het met een takje tijm in het glas.
- Mag het ietsje meer zijn? Vervang dan de witte wijn door een droge Franse schuimwijn.
Onze suggestie: Patriarche, Louis Perdrier Brut Excellence
Of je maakt het je lekker gemakkelijk en haalt een fles kant-en-klare Picon bij Ploatse6 te Heestert. Geproefd en goedbevonden!