Hoe kiest u champagne op basis van zijn etiket?
Een champagne-etiket, meer nog dan de etiketten van veel andere wijnen, geeft duidelijke aanwijzingen over de kwaliteit in de fles. Dit zijn de vermeldingen die verplicht op een champagne-etiket moeten verschijnen:
Informatie | Voorbeeld | Opmerkingen |
Champagnehuis | Lassaigne-Berlot | |
Plaats | à Montgueux | |
Streek van herkomst | Champagne | De vermelding “Appellation Controlée” is niet verplicht |
Cuvée | Sélection | Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld “Blanc de Blancs”, “Cuvée Prestige” enz.Als het om roséchampagne gaat, wordt dat duidelijk op het etiket vermeld.De vermelding “Premier Cru” of “Grand Cru” geeft aan dat de druiven komen uit gemeenten die 90 tot 99%, resp. 100% kregen op de “échelle des crus”. |
Alcoholgehalte | 12% | |
Flesinhoud | 750 ml | |
Type | Brut | Demi-sec bestaat ook. Dat betekent halfzoet. |
Registratie bottelaar | RM + nummer | Dit zijn de meest voorkomende categorieën: - RM = Récoltant-Manipulant: een wijnboer die zijn eigen oogst verwerkt en bottelt - NM = Négociant-Manipulant: een huis dat druiven, most of wijn inkoopt, verwerkt en bottelt - RC = Récoltant-Coopérateur: een wijnboer die lid is van een coöperatie, en die zijn wijnen na verwerking terugneemt om te verkopen Verder zijn er ook nog: - CM = Coopérative de Manipulation: een coöperatie die de druiven van haar leden verwerkt en bottelt - SR = Société de Récoltants: een vereniging van onafhankelijke wijnboeren die de druiven van haar leden verwerkt en bottelt - ND = Négociant-Distributeur: een bedrijf dat gebottelde champagne koopt en er zijn eigen etiket op kleeft - R = Récoltant: een wijnboer die zijn druiven verkoopt om te laten verwerken en bottelen En ten slotte is er nog een categorie waarvan u beter geen flessen koopt, omdat de kwaliteit niet zelden tweederangs is: - MA = Marque Auxiliaire: een handelaar die gebottelde champagne koopt van een doorverkoper en er zijn eigen etiket op kleeft. |
Geproduceerd door | Elaboré par | De naam en gegevens van de producent van de champagne |
Eventueel de jaargang | Millésime 2000 | Alleen in goede wijnjaren wordt champagne gemaakt van druiven van éénzelfde oogstjaar. Niet-millésime-champagne gebruikt druiven van verschillende oogsten.Het millésime staat soms niet op het etiket maar op de “collerette”, het halslabel. |