Wat is cava en waarom heeft het zo'n succes?
Zeg niet zomaar schuimwijn tegen cava. Cava is een "D.O."(denominación de origin), de Spaanse tegenhanger van het Franse "A.O.C." (Appellation d'Origine Controlée). Dat houdt in dat de productie van cava aan strenge kwaliteitseisen onderworpen is. Cava moet gemaakt worden van de juiste druiven (macabeo, parellada en xarel.lo), de opbrengst per hectare moet beperkt worden, de wijn moet een bepaalde periode rijpen op fles enz. Cava is ook geografisch beperkt: "slechts" 159 gemeenten, waarvan de meeste in de Penedès-regio ten westen van Barcelona, mogen cava maken.
Rinkelt er al een belletje? Het geheel van kwaliteitsvoorschriften doet inderdaad sterk denken aan champagne. Cava wordt trouwens gemaakt volgens de "método tradicional" - de oeroude Franse "méthode traditionnel" die tot 1994 trouwens "méthode champenoise" genoemd werd: in de constante temperatuur van de kelder (de "cava") vindt een 2de gisting in de fles plaats die zorgt voor de bubbels. Die gisting duurt minstens 9 maanden, voor de "reserva" 18 maanden en voor de "gran reserva" zelfs 24 maanden.
Kwaliteit verzekerd dus. Maar het grote succes van de cava zit natuurlijk in zijn verkoopprijs die doorgaans 2 à 3 keer lager is dan de prijs van champagne. Die lagere prijs komt onder meer door het grotere gebied waar cava gemaakt mag worden, de goedkopere grondstoffen en de kortere verplichte rijpingsduur. Maar het prijsverschil heeft natuurlijk ook wel een en ander te maken met de marketing van de champagneboeren...
Conclusie? Voor topmomenten is en blijft champagne wel de ongeëvenaarde feestwijn. Maar voor een receptie, een terrasje of een fris aperitief is cava het beste alternatief, want door zijn democratische prijszetting in ieders bereik.